Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı"nda yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun %55'inin, Türkiye'de ise %77'sinin kentlerde yaşadığını belirtti. Bu demografik değişimin, daha fazla üretim ve tüketim ihtiyacını doğurduğunu vurguladı.

Yumaklı, küresel gelişmeleri takip ederek sektörün risklere karşı direncini artırma ve sağlıklı gıda üretme hedefiyle çalıştıklarını belirtti. Bu doğrultuda kırsal kalkınma destekleri, organize tarım bölgeleri ve sulama yatırımları gibi pek çok alanda faaliyet gösterdiklerini, gıda üretim sürecinde de etkin rol aldıklarını kaydetti.

Yumaklı, sağlıklı gıdanın temeli olan bitki ve hayvan sağlığına yönelik son iki yılda 100'e yakın uygulama başlattıklarını belirtti. Vatandaş sağlığıyla oynayanlara karşı tolerans göstermeyeceklerini, bunun kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Yıllık ve rutin denetimlerin sürdüğünü, her türlü şikayetin titizlikle değerlendirildiğini ifade etti. Sahada 8 binden fazla gıda denetim personeli olduğunu vurgulayan Yumaklı, bu güçlü altyapıyla 2024'te 1.3 milyon denetim yapıldığını aktardı. 1 Ocak'tan bu yana 640 bin gıda denetimi gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, bu denetimlerde 14 bin 706 uygunsuzluk tespit edildiğini, 352'si hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu ve yaklaşık 1.4 milyar lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Yumaklı, tüm denetim sonuçlarını şeffaf bir şekilde ve anlık olarak vatandaşlarla paylaştıklarını, bunun için de karekod uygulamasını başlattıklarını belirtti.

15 Temmuz: Tatil Durumu ve Açık/Kapalı Yerler
15 Temmuz: Tatil Durumu ve Açık/Kapalı Yerler
İçeriği Görüntüle

Bu uygulama ile işletmelerin uygunsuzluk oranlarını düşürmeyi hedeflediklerini vurgulayan Yumaklı, "Karekod uygulamasında 28 Temmuz işletmelerimizin uyum sağlaması için son tarih. Artık bundan sonra firmaların buna uyum sağlamasını da takip etmiş olacağız" dedi.