Antalya'da kısa süreli bir evliliğin ardından açılan boşanma davası, süresiz nafaka konusunu Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gündemine taşıdı. Davacı kadın, boşanmanın yanı sıra aylık 8 bin TL yoksulluk nafakası ile toplam 1 milyon TL maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuş, nafakanın TÜFE oranında artırılmasını da istemişti.

Çin'den Türkiye'ye Tarihi İlk Yük Treni Seferleri Başladı!
Çin'den Türkiye'ye Tarihi İlk Yük Treni Seferleri Başladı!
İçeriği Görüntüle

Davayı ele alan Antalya 12. Aile Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 175. maddesinde yer alan süresiz nafaka düzenlemesinin Anayasa'ya aykırı olabileceği gerekçesiyle AYM'ye başvurdu. Mahkeme, özellikle kısa evliliklerde süresiz nafaka uygulamasının, nafaka yükümlüsünün mülkiyet hakkı, yeniden evlenme ve aile kurma özgürlüğü gibi temel haklarını kısıtladığına dikkat çekti.

Ara kararda, bu durumun Anayasa'nın 2. (sosyal hukuk devleti), 10. (eşitlik), 20. (özel hayatın gizliliği), 35. (mülkiyet hakkı) ve 41. (ailenin korunması) maddeleriyle çeliştiği vurgulandı. Mahkeme, TMK 175'in iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, süresiz nafaka uygulamasının temel prensiplere aykırı olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi, yapılan bu başvuruyu usulden kabul ederek esastan inceleme kararı aldı. Bu gelişme, Türkiye'de uzun süredir tartışılan süresiz nafaka uygulamasının geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. AYM'nin vereceği karar, nafaka sisteminde köklü değişikliklere yol açabilir.